Päivämäärät

1.11.2024 - 26.1.2025

Sijainti

Kuopion museo, Museokatu 1, 70100

ROM Jonne Heinonen

Rom on valokuvataiteilija Jonne Heinosen valokuvateos, jota hän on kuvannut Suomen romaniyhteisöjen parissa 2016-2023. Näyttely käsittelee Suomen romanien kulttuuria ja arkea yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan näkökulmasta.

Kuopion museon näyttelyssä on esillä osa laajamittaisen teoksen kuvista, joita Heinonen on kuvannut romanien kodeissa ja keskuudessa ympäri Suomea, myös Pohjois-Savossa. Näyttelyyn sisältyy myös videoteos, joka tuo esiin Suomen romanien tämänhetkistä yhteiskunnallista asemaa heidän oman ajatusmaailmansa kautta, tuoden kuvien rinnalle romanien oman äänen.

Romanit ovat alkuperänsä mukaan eniten syrjintää Suomessa kohtaava ryhmä. Kuvatessaan yhteisön jäseniä Heinonen on miettinyt omaa asemaansa taiteilijana ja keskustellut kuvattavien kanssa kuvaustilanteeseen liittyvistä vallan ja representaation kysymyksistä.

Teokseen osallistunut Samuel Florin pohti asiaa Heinosen kanssa keskustellessaan näin: ”En usko, että dokumentaatiota olisi voinut tehdä samalla tavalla vähemmistön sisältä, koska ulkopuolelta tulevan tekijän tapa katsoa on erilainen. Meistä usein tuntuu siltä, että pidämme itseämme huonompina, joten se on itsessään arvokasta, että joku on aidosti kiinnostunut dokumentoimaan meitä. Silloin valokuvista tulee meille arvokkaita.”

Heinonen taas kuvailee teoksen taiteellista lähtökohtaa valokuvan rajallisuuden kautta: kuva sitoo tapahtumia aikaan, paikkaan ja muistiin, mutta ei itsessään pysty esittämään kaikenkattavaa todellisuutta aiheestaan. Näyttely onkin taiteilijan näkemys hänen ja kuvattujen henkilöiden välisistä kohtaamisista ja keskusteluista.

Hanketta ja näyttelyä ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Patricia Seppälän Säätiö, Kauno Ry.

Päivämäärät

1.11.2024 - 26.1.2025

Sijainti

Kuopion museo, Museokatu 1, 70100