Päivämäärät

7.6.2024 - 1.9.2024

Sijainti

Kuopion taidemuseo, Kauppakatu 35, 70100

Paratiisi – Collection Kakkonen & Marianne Huotari, Ninni Luhtasaari, Pekka Paikkari ja Armi Teva

Suomalainen muoto koetaan usein tiukan funktionaaliseksi ja pelkistetyksi, aika vakavaksikin. Paratiisi kertoo toisenlaisen tarinan rönsyilevästä, värikkäästä ja jopa nauravaisesta keramiikkataiteesta. Näyttelyssä taidekeramiikan vanhat mestarit Juseliuksesta Kaipiaiseen kohtaavat nykykeramiikkataiteen mielenkiintoisimpia tekijöitä.

Näyttelyyn on saatu lainaan keramiikkataiteen ehdottomia klassikoita Collection Kakkosesta, joka on maailman laajin suomalaisen lasi- ja keramiikkataiteen kokoelma. Arabian tehtaassa pitkän uran luoneen Birger Kaipiaisen teokset asettuvat koristeellisella väriloistollaan keramiikan, maalaustaiteen ja kuvanveiston välimaastoon. Elin Juseliuksen työskentelyssä on nähtävissä viittauksia itäeurooppalaiseen kansankeramiikkaan, art decoon ja klassismiin. Moniulotteisen Tyra Lundgrenin kukkean kepeät teokset huokuvat ilmavuutta. Michael Schilkinin ja Taisto Kaasisen eläinfiguurit ovat täynnä lempeää tyylittelyä ja huumoria.

Aiemmin keramiikkateokset häilyivät käyttöesineen ja taiteen välimaastossa, sittemmin keramiikka on ottanut oman vahvan asemansa taiteessa. Itsenäiseen vuoropuheluun vanhempien mestareiden kanssa on Paratiisiin kutsuttu Marianne Huotari, Ninni Luhtasaari, Pekka Paikkari ja Armi Teva. He kaikki edustavat nykykeramiikkataiteen runsaampaa haaraa.

Kansainvälisesti tunnetun Marianne Huotarin juuret tekstiilitaiteessa näkyvät hänen keramiikkateoksissaan. Ninni Luhtasaari ja Armi Teva hulluttelevat materiaaleilla ja taiteella. Pekka Paikkarin teoksissa yhdistyy massiivisuus ja herkkyys.

Taidemuseon pääsymaksu 10/5 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi ja Museokortti käy maksuvälineeksi.

Birger Kaipiainen, seinävati, n. 1951. Collection Kakkonen. Kuva: Rauno Träskelin
Birger Kaipiainen, seinävati, n. 1951. Collection Kakkonen. Kuva: Rauno Träskelin

Päivämäärät

7.6.2024 - 1.9.2024

Sijainti

Kuopion taidemuseo, Kauppakatu 35, 70100