Avoin yleisöluento: Pohjoissavolainen syömälysti – kaskinauriista calacucuun

Luento on kunnianosoitus 250 vuotiaalle Kuopiolle ja sen rikkaalle ruokakulttuurille. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan ruokakulttuurin asiantuntija Maarit Knuutilan eloisia tarinoita ja faktoja siitä, miten alueen asukkaat ovat nälkäänsä siirtäneet aikojen saatossa.
Jokainen syö vähintään kolme kertaa päivässä. Näillä aterioilla kohtaamme perheenjäseniä, työkavereita ja luomme uusia tuttavuuksia. Ruoka yhdistää ihmisiä – tuttuja ja tuntemattomia. Se mitä suuhumme laitamme vaikuttaa merkittävästi meidän hyvinvointiimme. Ruoka on merkittävä osa alueellista identiteettiämme ja ei ole yhdentekevää mitä kaupasta ostamme ja suuhumme pistämme; valinnoillamme on vaikutusta vastuullisen ruuantuotannon säilymiseen Pohjois-Savossa. Ruuan, sen alkuperän ja perinteiden kunnioitus on avain myös alueellisen ruuantuotantomme säilymiseen. Tällä luennolla halutaan kertoa pohjoissavolaisen ruokakulttuurin ja alueellisen ruuantuotannon kehittymisestä aikojen saatossa. Lopuksi valotetaan myös hieman nykytilannetta sekä mahdollisia tulevaisuuden näkymiä: mitä Savossa syödään ja tuotetaan tulevaisuudessa, säilyykö savolainen syömälysti?
Luento yhdistyy saumattomasti samaan aikaan Kuopion torilla pidettäviin Elonkorjuu- ja Satoa ruokafestivaalitapahtumiin, joissa on mukava nautiskella lähiruokaa ja tämän päivän ruokakulttuuria sekä tehdä ostoksia Taste Savo pop up -myymälästä.